Wandelen en fietsen

Het Groene Hart is het gebied tussen de steden Rotterdam, Den Haag, Leiden, Haarlem, Amsterdam en Utrecht dat bewust groen wordt gehouden. Er zijn volop recreatiemogelijkheden: natuurliefhebbers komen er bijvoorbeeld voor de vele weidevogels, maar je kunt er ook goed wandelen en fietsen. In onze omgeving zijn op fietsafstand mooie stadjes zoals Montfoort, Oudewater, Woerden, IJsselstein en, iets verder Schoonhoven. Wandelen kan men rond het Linschotenbos of in natuurgebied Willeskop of Benschop.

Het Landgoed Linschoten ligt ongeveer op 6 km van de camperplaats af en is een fraai startpunt om de omringende polders te voet, fietsend of varend te verkennen. Het traditionele polderlandschap wordt doorsneden door verschillende waterlopen: de lange en korte Linschoten, de Hollandsche IJssel en de Lek. Polders worden afgewisseld met pittoreske oud Hollandse stadjes Linschoten, Montfoort en Oudewater.

In het gebied liggen diverse kastelen, waaronder ook in de nabijgelegen vestingstad Woerden. Ook kasteel de Haar is per fiets/camper goed te bereiken.

Natuurgebied Willeskop

Natuurgebied Willeskop is een mooie plek, bijna in onze achtertuin. Het ligt in de Lopikerwaard, tussen Oudewater, Benschop en Montfoort. Tot 2002 graasden koeien in de weilanden tussen de Noordzijdsekade en de Bloklandsedijk. Vanaf 2002 is het gebied veranderd in een water- en vogelrijk natuurgebied. Hiervoor is ruim 300.000 kubieke meter grond afgegraven.

Natuurgebied Willeskop bestaat voor 1/3 uit water, 1/3 uit moeras en 1/3 uit land. Rondom het gebied liggen eeuwenoude houtkades. Mooi om te wandelen en het gebied verkennen. In de verte huppelen konijnen of hazen vrolijk achter elkaar aan. Ze gaan er in ieder geval als een haas vandoor als ik in de buurt kom.

 

 

 

 

Vogeltjesland Willeskop

Natuurgebied Willeskop wordt ook wel Vogeltjesland genoemd. Het is een paradijs voor weidevogels en veel verschillende vogels leven, broeden, overwinteren in dit gebied. Je hoort en ziet overal vogels en eenden. Een naastgelegen weiland zit het vol met nijlganzen, in de verte zie ik zwanen. 

Verwonder me elke keer weer als er ineens, uit het niets, een hele zwerm vogels tegelijk gaat vliegen. Wat een mooi gezicht. Zo knap dat al die vogels als groep bij elkaar blijven en allemaal tegelijk dezelfde kant op vliegen.

 

Fietstocht

Deze mooie fietstocht door het oer-Hollandse landschap start in Montfoort. Het grootste gedeelte van de fietstocht gaat over autoluwe wegen. U fietst vrijwel steeds tussen of langs water. Op diverse plaatsen staat het water bijna gelijk met de weg of fietspad. Dit blijft een bijzondere ervaring.
Aan de noordkant van Woerden kunt u kiezen voor de eerste verkorting. U fietst dan naar knooppunt 71 in plaats van dat u linksaf slaat.
Direct na Woerden moet een handbediend pontje het water worden overgestoken.

Klik hier voor de route

Voor andere fietsroutes kunt u ook via de onderstaande link klikken:

De 20 mooiste fietsroutes rond Montfoort | Komoot